Behandelingen door
uw mondhygiënist
uw mondhygiënist
Gebitsreiniging & Controle
De meest toegepaste preventieve behandeling is de gebitsreiniging. De mondhygiënist gebruikt speciale instrumenten om tandplak, tandsteen en aanslag van alle oppervlakken van de tanden en kiezen te verwijderen.
Vervolgens wordt het gebit gepolijst met een speciale pasta en een borsteltje dat op een ronddraaiend instrument is aangebracht. Doordat plak en tandsteen grondig worden verwijderd, neemt het aantal bacteriën af, worden tandvleesontstekingen tegengegaan en wordt het eenvoudiger het gebit zelf schoon te houden.
Een gebitsreiniging komt natuurlijk niet in de plaats van een goede mondhygiëne thuis: Een goede gebitsverzorging met de juiste producten voor uw persoonlijke gebitssituatie is erg belangrijk voor het behoud van een gezonde mond en algehele gezondheid.
Uw mondhygiënist zal tijdens de behandeling ook vaak persoonlijke instructie/informatie geven over de door u te gebruiken producten.
U kunt ook altijd om een instructie van een specifiek mondverzorgingsproduct vragen!
Gingivitis (tandvleesontsteking)
In de mond bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Die bacteriën hechten zich vast aan tanden en kiezen in de vorm van tandplak. Door deze tandplak kan een ontsteking ontstaan aan de rand van het tandvlees. Dit wordt gingivitis genoemd.
Gevoelig en bloedend tandvlees, loszittende tanden en kiezen, een vieze smaak in de mond en een slechte adem kunnen aanwijzingen zijn dat uw tandvlees ontstoken is. Bij rokers bloedt het tandvlees echter minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn! Gingivitis geeft zelden pijnklachten en daardoor kan de tandvleesontsteking lang onopgemerkt blijven. Ga naar de mondhygiënist als u de conditie van uw tandvlees wilt laten controleren.
Parodontitis
Indien de ontsteking van het tandvlees zich uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Eenmaal verloren gegaan kaakbot groeit niet meer aan.
Door een parodontale behandeling en goede mondhygiëne kan de parodontitis tot stilstand worden gebracht. Behandeling van parodontitis gebeurt volgens het paro-protocol.
Het protocol ziet er als volgt uit:
- Intake (mondonderzoek, uitleg hiervan, opstellen en bespreken van het behandelplan).
- Initiële behandeling (3 a 4 uitgebreide gebitsreinigingen, reinigen van de “pockets” indien gewenst met lokale verdoving).
- Herbeoordeling (na ongeveer 3 maanden na de initiële fase, beoordelen van de nieuwe situatie en indien nodig aanpassen van het behandelplan).
- Nazorg (2, 3 of 4 keer per jaar om de parodontale situatie stabiel te houden).
- Evaluatie (na ruim een jaar nogmaals een mondonderzoek om de resultaten te vergelijken met de diverse tussenmetingen).
Tijdens alle stappen zal de situatie worden uitgelegd en zal er advies gegeven worden.
U zoekt een mondhygiënist?
Maak direct een afspraak middels ons afsprakenformulier
en wij nemen zsm. contact met u op.
Angst voor de tandheelkundige behandeling
Angst voor de tandheelkundige behandeling is een breed en diepgeworteld fenomeen. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan. Als mensen het tandartsbezoek uitstellen kan het dan niet anders dan dat mensen problemen krijgen aan tanden, kiezen en het tandvlees.
De oorzaken van deze angst kunnen heel verschillend zijn en zijn meestal terug te voeren naar de jeugd. In andere gevallen is de angst ‘afgekeken’ van de ouders of afkomstig van sterk overdreven ‘griezelverhalen’. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek – mondhygiënist opzien gaan gelukkig wel. De angst richt zich dan vaak op (het geluid van) de boor. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat zenuw of tong doorboord gaat worden.
Tips voor mensen met angst die wel durven
- Het is belangrijk te realiseren dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren sterk is gevorderd. In principe kan tegenwoordig alles vrijwel pijnloos. Wat ook de oorzaak van uw angst is, belangrijk is dat er een sfeer van wederzijds vertrouwen is tussen u en uw mondhygiënist.
- Als u bang bent een behandeling te ondergaan praat er dan over met uw tandarts – mondhygiënist. Hij of zij is er dan op voorbereid en kan dan extra tijd voor u nemen.
- Laat u informeren over het soort behandelingen dat u te wachten staan, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor u prettiger is zo mogelijk in de spiegel mee te kijken tijdens de behandeling.
- Heeft u angst voor pijn? Sta er op dat u verdoofd wordt.
- Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de mondhygiënist een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt.
- Probeer eens of u baat heeft bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding kan ook goed helpen. Vraag eventueel om muziek, waarbij u zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Naarmate uw aandacht voor de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn. Heeft uw tandarts geen begrip voor uw angst, schaam u dan niet desnoods een andere tandarts te zoeken. Eén die uitleg geeft en begrip toont voor u en uw wensen.
Tips voor mensen met angst die niet durven
- Als mensen het tandarts – mondhygiënist bezoek lang uitstellen gaat het gebit zienderogen achteruit. Een slecht gebit doet je zelfvertrouwen en je sociale leven geen goed. Er komt een moment dat je er iets aan moet laten doen. Waar moet je dan beginnen?
- Praat er met anderen over. Zij kunnen je ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit en het einde van uw ellende. Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts – mondhygiënist. Wie staat bekend als aardig, neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om. Zo vindt u een aardige tandarts – mondhygiënist bij u in de omgeving.
- Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt.
- Zit de angst te diep neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een ‘angsttandarts’ of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo’n 40 tandartsen – mondhygiënist die zich in het behandelen van mensen met extreme angst hebben gespecialiseerd.
Wat je zelf kunt doen om minder angstig te zijn
Zoek een tandarts – mondhygiënist die goed met bange patiënten kan omgaan: misschien kent iemand in je omgeving een dergelijke tandarts – mondhygiënist, of anders je huisarts of verzekeraar. Vertel je tandarts – mondhygiënist dat je angstig bent en wanneer dat is begonnen. De tandarts – mondhygiënist is bekend met dergelijke problemen en kan veel doen om je wat minder angstig te laten zijn. Als het niet klikt tussen jou en de tandarts- mondhygiënist, spreek daar met je tandarts – mondhygiënist over. Doe ademhalingsoefeningen of tel tot 500 als de angst je overvalt.
Als je een ontspannend of kalmerend middel wilt nemen, bespreek dat dan met je tandarts.
Wat je de tandarts kunt vragen om angstgevoelens te beperken
Je kunt de tandarts – mondhygiënist het volgende vragen:
- de eerste keer alleen maar kijken of een foto maken.
- alles van te voren goed uitleggen, zodat je weet wat er gaat gebeuren.
- je alle instrumenten laten zien en uitleggen waarvoor ze gebruikt kunnen worden.
- je tijdens de behandeling precies vertellen wat hij gaat doen en hoe lang het nog duurt.
- je laten meekijken met een spiegeltje (of juist niet!).
- stoppen met de behandeling zodra jij je hand opsteekt.
- je neemt je favoriete muziek mee.
- je iets laten vasthouden (favoriete knuffeldier, sjaal)
- andere oplossingen aandragen waardoor je angstgevoelens afnemen.
Verdoving en kalmering
Als de tandarts – mondhygiënist iets moet doen wat pijnlijk kan zijn, zal hij in de meeste gevallen eerst voorstellen om te verdoven. De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna je meestal geen pijn meer voelt. Voel je na de verdoving toch pijn zeg dat dan meteen. De tandarts – mondhygiënist kan dan nog een beetje extra verdoven. Als de verdoving eenmaal werkt, voelt je wang of lip vaak dik aan en heb je het gevoel dat je moeilijker kunt praten en eten of drinken. Dit gevoel verdwijnt weer nadat de verdoving is uitgewerkt, meestal één of enkele uren na de behandeling. De tandarts – mondhygiënist kan de plek waar de verdoving gegeven wordt iets minder gevoelig maken met een zalfje.